Синоптиците във варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) правят своите

...
Синоптиците във варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) правят своите
Коментари Харесай

За недостиг на синоптици алармира шефът на НИМХ Варна

Синоптиците във варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) правят своите прогнози благодарение на инсталация, употребена преди столетие, а средства за въвеждането на нови електронни системи не се плануват. Това заяви в ефира на Дарик директорът Иван Иванов, който призна и за липса на фрагменти.  
 
„ Има дефицит на синоптици и не е ясно от кое място ще се появят, защото в Софийския университет в компетентност „ Метеорология ” учат единствено двама студенти. В НИМХ-Варна работят 35 души, от които 70% са на минимална заплата от 510 лв., а средното заплащане е 575 лв.. От две години имаме незаета свободна численост за синоптик, а в това време двама пенсионирани сътрудници не престават да работят ”, изясни той.
 
Служителите на института протестират против разпределението на спомагателната бюджетна субсидия за Българска академия на науките в размер на 15 млн. лв., от която само 5% са предопределени за научно-приложни действия, каквато е активността на синоптиците. 80% от дотацията е планувана за научни изявления.
 
Метеоролозите се надяват критериите за разпределение на средства да бъдат преразгледани и тяхната активност да се дофинансира.
 
Синоптиците чакат по-високи междинни температури през лятото. Валежите ще бъдат около нормата - сред 30 и 40 л/кв.м за месец. А до края на май времето ще остане без основна смяна - заран слънчево, а в следобедните часове с купеста и купесто-дъждовна облачност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР